T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZİNCAN / MERKEZ - Şehit Ahmet Aytekin Ortaokulu

Tag Ragbi Oyun Kuralları

TAG RAGBİ KURALLARI

1.AMAÇ

Oyunun amacı topla beraber rakibin sayı bölgesine ulaşıp topu elle yere koyarak geçiş sayısı yapmaktır.

Topa sahip olan oyuncu her zaman ayakta kalmalıdır. Geçiş sayısı yapma amacıyla olsa dahi zıplama veya yere atlama gibi hareketler yapılamaz. Oyuncu, dizleri yerle temastayken topu rakibin gol bölgesinde yerleştirirse geçiş sayısı geçerli sayılabilir, ancak bu pozisyonun ardından oyunda sürekli ayakta kalması yönünde uyarı yapılmalıdır. Topa sahip olan oyuncuya topu yerleştirmesini engelleyecek şekilde herhangi bir fiziksel temasta bulunmak ve topla yerin arasına el koyarak geçiş sayısını engellemeye çalışmak yasaktır.

Geçiş sayısı yapıldıktan sonra sayı yapan takım oyunu sahanın ortasından başlangıç vuruşu adı verilen hareketle yeniden başlatır.

2.TAKIMLAR

Tag Ragbi, 7 oyuncu ile oynanır. Takımların ayrıca 5 yedek oyuncu bulundurma hakkı vardır. Oyuncu değişikliğinin herhangi bir sınırı yoktur oyundan çıkan oyuncu tekrar oyuna girebilir.

Her takımın kendi forması olmak zorundadır ve bu formaların arkasında numara yazmalıdır. Her oyuncunun ayrı forma numarası olmalıdır.

3.TEKNİK BİLGİLER

Bir Tag Ragbi sahası 40 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde olmalıdır ve bu ölçülere ek olarak saha sonlarında 5’er metrelik sayı bölgesi olmalıdır.

Oyun, 7şer dakikalık 2 devreden oluşur. Elemeli maçlarda 14 dakika sonunda eşitliğin bozulmaması halinde 5er dakikalık devreler oynanır. İlk geçiş sayısı bulan takımın maçı kazanacağı “Altın Geçiş Sayısı” metodu uygulanır.

Her geçiş sayısı 1 puandır. Bu puanlar masa hakemi tarafından kaydedilir ve maç sonunda takımlara söylenir.

Hakem gerekli durumlarda oyunculara sarı veya kırmızı kart gösterebilir. Sarı kart gören oyuncu 5 dakika saha dışında masa hakeminin gösterdiği alanda beklemelidir. Ceza süresi dolduğunda masa hakeminin onayıyla tekrar oyuna dönebilir. Kırmızı kart gören oyuncu maçın devamında tekrar sahaya giremez.

4.PAS

Pas, toplu oyuncuya paralel hizada veya geriye doğru olacak şekilde atılır.Bir oyuncu diğerine topu elden ele veremez. Eğer bir takım elden ele pas yapar,ileri doğru pas verir veya topu öne düşürürse savunmadaki takım serbest pas ile oyuna tekrar başlar. Eğer savunmadaki takım, öne atılan veya düşürülen top sayesinde bir avantaj yakalar ve oyuna hücumcu takım olarak devam edebilirse oyun avantaja bırakılır ve serbest pas ile oyuna başlatma uygulaması yapılmaz. Hakemler oyunun akıcılığını bozmamak için bu avantaj kuralını mümkün olduğunca uygulamaya çalışmalıdırlar.

5. SERBEST PAS

Serbest pas,topun taça çıkması halinde taç noktasından ve hatalı&kural dışı bir hareket olduğu durumlarda bu ihlalin olduğu bölgeden, oyunu başlatmak için kullanılır.

Serbest pas kullanılırken rakip oyuncular serbest pas noktasından en az 5 metre uzakta hizalanırlar. Top serbest pası başlatan oyuncunun elinden çıktığı anda topu ilk alacak olan oyuncu, topu hareketli almak için ilerlemeye başlayabilir. Serbest pas uygulamasında başlatmayı yapan oyuncu topu ilk olarak iki elle tutar, hakemin “Oyna” komutu ile topu geriye doğru bir takım arkadaşına paslar. Komut verildiğinde serbest pası başlatan oyuncu, pas vermek zorundadır ve pas yapılana kadar hiçbir diğer oyuncu hareket etmemelidir.

Kural ihlali olması durumunda veya topun taca çıkması durumunda serbest pas kullanılır. Taç veya ihlalin sayı bölgesi çizgisine 5 metre veya daha az mesafede gerçekleşmesi durumunda serbest pas aynı hizadan sayı çizgisine 5 metre uzaklıkta kullanılır. Bu durum hücum eden takıma topla oynamak için daha geniş bir alan sağlar.

6.5 METRE KURALI

Hücum yapan takım rakip takımın 5 m çizgisine geldikten sonra try yapması için hakem tarafından ilk tag çekildikten sonra 4 defa serbest pas hakkı verilir. Bu 4 serbest pas hakkı içerisinde hücum takımının try yapması gerekmektedir. Aksi halde 5.tagin çekildiği yerden top defans takımına geçer.

Not1: Eğer tag tryzone ile 5 m çizgisi arasında çekilmiş ise savunma takımı 5 m çizgisinden hücuma başlar.

Not2:Savunma takımının ceza alması durumunda 4 hak yenilenir.

Not3: 5-5 veya 7-7 tag ragbide oynanabilir.

 

7.BAŞLANGIÇ VURUŞU

Maç başlangıcında ve sayı olduktan sonra tekrar oyuna başlanması için başlangıç vuruşu yapılır. Başlangıç vuruşu orta saha çizgisinin tam ortasından eller ve ayakla top yere değmeden ileri doğru vurmaktır. Bu top en az 10 metre ileri doğru gitmelidir. Savunma takımı topu 10 metreyi geçmeden almamalıdır.Aksi takdirde topu aldıkları noktadan rakip takım serbest pas hakkı elde eder. Eğer başlangıç vuruşu en az 10 metre ileri gitmezse vuruşu yapmış olan takım aleyhine orta sahadan serbest pas hakkı verilir.Top 10 metreden sonra dışarı çıkar ise oyun 10 metreden serbest pas ile başlar.Top eğer 10 metre içerisinde dışarı çıkar ise dışarı çıktığı yerden serbest pas ile başlar.

 

8.TAG

Tüm oyuncular tag takmalıdırlar. Tagler belin iki yanına yerleştirilen uzantılardan oluşur. Tagler, yanlışlıkla düşmemeleri ve çıkmamaları için dikkatle yerleştirilmelidir. Taglerin uzantıları oyuncuların önlerinde veya arkalarında değil kalçalarının iki yanında ve formaların dışında olmalıdır.

Toplu oyuncu, belindeki taglerin en az birinin çekilmesi sonucunda “TAG” ile durdurulur. Bu, ancak toplu oyuncuya uygulanabilir. Topa sahip olan oyuncu koşarak veya yön değiştirme hareketleri yaparak rakip oyunculardan kaçabilir fakat taglerini rakiplerinden uzak tutmak için herhangi bir koruma hareketi yapamaz . Toplu oyuncu tagleri çekilerek durdurulurken elindeki topa müdahale edilemez .

Eğer bir oyuncunun belindeki taglerde (iki yanda da birer tane olacak şekilde) eksik varsa veya uygun yerde durmuyorsa takımı hücuma geçtiği veya bir rakibini taglediği anda cezalandırılır, rakip takım ihlalin yapıldığı yerden serbest pas ile oyuna başlar.

Taglenen toplu oyuncunun yapması gerekenler;

1) Toplu oyuncu taglendiğinde durmalıdır.

2)Tag sonrasında taglenen oyuncu, tagini geri almalı ve oyuna katılmadan önce tekrar takmalıdır. Eğer bir oyuncu bunu yapmadan oyuna döner ve aktif olarak oyunda yer almaya başlarsa, takımı bu ihlalin gerçekleştiği noktada cezalandırılır ve rakip takım serbest pas ile oyuna başlar

3)Eğer toplu oyuncu, geçiş sayısı kaydetmek için yere doğru atlarsa sayı geçersiz sayılır ve savunmadaki takıma sayı bölgesi çizgisinin 5 metre ilerisinde serbest pas ile başlama hakkı verilir.

Tagleyen oyuncunun yapması gerekenler;

1)Tag gerçekleştiğinde tagi yapan oyuncu durmalı, aldığı tag uzantısını kafasının üzerine kaldırarak “TAG” diye bağırmalıdır.

2)Tagleyen oyuncu, toplu oyuncu durduğunda ona 1 metre çevresinden daha yakında kalıyorsa, kendi sayı bölgesi çizgisine doğru en az 1 metre geri çekilmeli ve pas yapılması için alan bırakmalıdır. Eğer tagleyen oyuncu kendi sayı bölgesine doğru 1 metre çekilmeden oyunda aktif oluyorsa “ofsayt” olarak değerlendirilir ve ihlalin olduğu yerde rakip takıma serbest pas hakkı tanınır.

3)Tagin ardından pas yapılır ve tagleyen oyuncu, taglenen oyuncuya tag uzantılarını geri teslim eder. Bunu yapmadan önce oyuna dahil olamaz. Aksi takdirde tagi geri teslim etmeden veya bırakarak oyuna devam ederse, takımı cezalandırılır ve rakip takıma ihlalin olduğu noktada serbest pas ile başlama hakkı tanınır.

9.ENGELLEMELER

Toplu oyuncu koşarak veya yön değiştirerek taglenmekten kaçabilir ancak tagini korumak için eliyle veya topla bir harekette bulunamaz.

Toplu oyuncuya veya tag yapmaya hazırlanan oyuncuya kasten hiçbir fiziki temas yapılamaz.

Eğer kasti bir temas oluşursa teması gerçekleştiren oyuncu sözlü uyarı alır, oyunun kontaksız kuralları hatırlatılır ve rakip takıma serbest pas hakkı doğar.

Eğer toplu oyuncunun elindeki topa mühadele edilirse bu duruma maruz kalan takım serbest pas hakkı kazanır.

10.ZEMİNDEKİ CANLI TOP

Tag Ragbi, ayaklar üzerinde ve elle oynanır. Top yerdeyken oyuncular topu yerden alabilir ancak bunu yaparken topun üstüne atlayamazlar. Bu durum serbest pas ile cezalandırılır. Ayrıca;

1)Hücum yapan takımın oyuncusu topu ileri doğru düşürürse ve savunmadaki takım bu öne düşürmeden avantaj sağlayamamışsa, savunmadaki takım ihlalin olduğu yerden serbest pas ile oyuna başlar.

2)Hücum yapan takımın toplu oyuncusu topla birlikte yere düşerse savunmadaki takım ihlalin olduğu yerden serbest pas ile oyuna başlar.

3)Hücum yapan takım oyuncusunun verdiği pas (ileri gitmeksizin) yere düşerse oyun devam eder ve iki takım da topu alabilir. Eğer bu durumdaki top taça yuvarlanırsa savunmadaki takım serbest pas ile maça başlar.

11. TEMAS KURALI

İki takım oyuncuları birbirlerine temas edemezler ancak toplu oyuncuya yapılan ve amacı rakibin tagini yakalamak olan nizami temaslara izin verilir. Bunun dışında toplu oyuncunun formasının çekilmesi, ittirilmesi, koşu yolunun engellenmesi gibi girişimler serbest pas ile cezalandırılır.

12. OFSAYT

Savunma takımının oyuncuları tagi yaptıklarında, tag yapılan yerin 1 metre gerisinde bulunmalıdırlar. Aksi takdirde ofsayt durumuna düşerler ve oyuna müdahale ettiklerinde müdahale edilen noktadan rakip takım serbest pas hakkı elde eder.

Başlangış vuruşunu karşılayan takım en az 10 metre geride beklemek zorundadır. Aksi takdirde ofsayt durumuna düşerler ve oyuna müdahale ettiklerinde müdahale edilen noktadan rakip takım serbest pas hakkı elde eder.

Eğer takımlardan biri serbest pas hakkı elde etmişse diğer takım en az 5 metre geride beklemek zorundadır. Aksi takdirde ofsayt durumuna düşerler ve oyuna müdahale ettiklerinde müdahale edilen noktadan rakip takım serbest pas hakkı elde eder.

13. SAHA BOYUTLARI

19-04-2019


 



























14.UYGUN MALZEMELER

  1. Malzeme kontrolünden sonra, hakemlerin bilgisi ve denetimi olmadan oyuncuların malzeme değiştirmesi kesinlikle yasaktır. (örn; malzeme kontrolünden geçmiş kramponları çivili kramponla değiştirmesi) Teşhis edilmesi durumunda ilgili oyuncunun bağlı olduğu takım karşılaşmadan diskalifiye olur. Takım hükmen mağlup sayılır, ilgili oyuncu, Türkiye Ragbi Federasyonu Disiplin Kurulu’na sevk edilir.
  2. Kullanılan Bayraklar, “Flag-a-tag” Markasının, oyuncu sağlığını korumak üzere geliştirdiği “Sonic Boom” modeli yada yer alan “Cırtcırtlı Bayrak” olabilir.( Küçükler;minimum 5x20 cm boyutlarında ve 250 gr ağırlığında,yıldızlar ve gençlerde;minimum 5x35 boyutlarında ve 300 gr ağırlığında olmalıdır .)
  1. Sahadaki oyuncuların 2(iki) bayraklı flag-kemer takmaları zorunludur. Takılan flag-bayrakların, oyuncuların heriki tarafında omuzgenişliği ve hizalarında konuşlandırmaları gerekmektedir.
  2. Karşılaşmadan önce bu flag-kemerlerin standartlara uygunluğu hakemlerce denetlenmelidir.Müdahale edilmiş kemerlerin değiştirilmesi istenmelidir.
  3. Formalar flag-bayrakları kapatmayacak şekilde giyilmeli, oyuncuların formaları bol kesim ise bu formalar kemerlerin içerisinde kalmalıdır.
  4. Alt beden üniformaları (tayt/şort/eşofman) kullanılan flag-kemer ile aynı renk olamaz.
  5. Tag Ragbi temassız bir oyundur ancak çarpışma ihtimallerine karşın dişlik ve tekmelik isteğe bağlı olarak kullanılabilir. Dişlikler, dişin şeklini alacak şekilde oturtulan bir materyal olmalıdır.
  6. No.3 Ragbi topu ile oynanır. (4 ve 5 numaralı top ile oynanabilir).

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.04.2019 - Güncelleme: 19.04.2019 21:51 - Görüntülenme: 2465
  Beğen | 6  kişi beğendi

Etiketler :
Tag Ragbi,